Sapanca Cevizi markalaşıyor

SUBÜ Ziraat Fakültesi tarafından Sapanca Cevizine yönelik yapılan çalışmalarla bir varyasyon belirlenerek üstün özelliklere sahip bir mahalli tür olduğu kanıtlandı. Sapanca Cevizi için coğrafi işaret tescili başvurusu yapılacak.

Büyütmek için resme tıklayın

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi, bölgenin öncelikli ürünleri olarak fındık, ceviz, ayva, kivi ve Trabzon Hurması gibi meyve türleri belirlemişti. Bu doğrultuda Sapanca Cevizi ile ilgili yapılan çalışmalarda önemli mesafe kat edildi. Sapanca’daki ceviz türleri arasından önemli bir varyasyon tespit edilerek üstün özelliklere sahip bir mahalli tür olduğu kanıtlandı. Kısa süre içerisinde yoğun talep olan yaş cevizin coğrafi işaret tescilinin yapılması için Ziraat Fakültesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılacak. Türe yönelik çalışmalarda, hazırlanan bir yüksek lisans tezi çerçevesinde yapılan incelemelerin ise büyük katkısı oldu.

BÖLGE ÜRETİME UYGUN

Bölgeye yönelik öncelikli konuları belirleyerek hazırladıkları projelerle bilimsel çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen SUBÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Beyhan, “Bölümümüzün kurulmasıyla birlikte paydaşlarımızla yürüttüğümüz ortak çalışmalar sonucunda fındık, ceviz, ayva, kivi ve Trabzon Hurması gibi meyve türlerini öncelikli olarak belirledik. Bunlara yönelik hazırladığımız projelerle meyve türleri üzerinde çalışmalara başladık. Özellikle Sapanca Cevizi üzerinde iki yıl önce başlatılan seleksiyon ve çeşitli tescil çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Başta Sapanca olmak üzere şehrimiz iklim ve toprak koşulları bakımından ceviz yetiştiriciliğine oldukça uygun. Bölgede Sapanca mahalli çeşidiyle kurulmuş çok sayıda kapama bahçe bulunuyor” diye konuştu.

YENİ TÜR TESCİLİ İSTENECEK

Tez kapsamındaki incelemeler sonucunda Sapanca’da yetiştirilen ceviz popülasyonu içerisinde meyve özellikleri bakımından önemli bir varyasyonun olduğunu tespit ettiklerini belirten Beyhan, “Bunlar içerisinde Sapanca Cevizi olarak aşıyla çoğaltımı yapılan ve hemen hemen tamamı yaş tüketim olarak pazarlanan türün üstün özelliklere sahip bir mahalli tür olduğu kanıtlandı. Bu nedenle Sapanca türünün bitkisel özellikleri ve meyve özellikleri bilimsel olarak belirlenerek fakültemiz aracılığıyla en kısa zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescilinin gerçekleşmesi için başvuru yapacağız. Ayrıca standart yeni bir ceviz çeşidi olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilmesi için de çalışmalara başladık. Bununla birlikte Sapanca Cevizinin Doku Kültürü Laboratuvarımızda üremesinin sağlanmasıyla ilgili Ar-Ge çalışmalarımız eş zamanlı olarak devam ediyor.

25 Kas 2021 - 17:46 - Gündem --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak T54 Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan T54 hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler T54 editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı T54 değil haberi geçen ajanstır.




Anket Sakarya'da yaşadığın için mutlu musun?