12 yıllık çalışmasının sonucuna çiftçiden tam not

Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün 12 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonucu olarak geliştirilen halis ekmeklik buğday çiftçilerden tam not aldı

Haber albümü için resme tıklayın

Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından on iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen ve 2018 yılında tescil edilen Halis ekmeklik buğday çiftçilerin dikkatini çekiyor. Kovid-19 salgını ile birlikte gıda tüketiminin artması tarım ve tarımsal üretimin önemini bir kez daha ortaya çıkarırken, üstün kalite ve veriminin yanı sıra yerli olmasıyla öne çıkan Halis ekmeklik buğday çeşidi göz kamaştıran görüntüsü, verimi, soğuğa ve hastalığa dayanıklılığı, yüksek enerji, yüksek protein ve hektolitre değerleri ile Trakyalı çiftçilerden tam not aldı.

İLGİDEN MEMNUNLAR

TAGEM‘e bağlı Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından on iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen ve 2018 yılında tescil edilen, üstün verimli ve un sanayicisinin istediği kalite değerlerine sahip bir ekmeklik buğday çeşidi olan Halis’in Türkiye’deki tek yetkili üreticisi ve dağıtıcısı Alp Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Alptekin İlgün, ekmeklik buğday çeşitlerine ilgiden memnun olduklarını belirtti.

TARLA GÖZLEMLERİ

İlgün; “ Halis çeşidinin yüksek verim ve kalite değerlerini gördükten sonra bu çeşidi tüm Türkiye’deki çiftçilerimize kazandırmak için talip olduk. Çeşidimiz ekildiği bölgelerden biri olan Trakya Bölgesinde firma teknik danışmanımız Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü buğday ıslahı sorumlusu Dr. Lütfü Demir ile tarla gözlemlerimizi yaparak, üreticilerimizle görüştük. Sonuçların hem çeşidimiz hem de çiftçimiz adına çok iyi olmasından mutluyuz. Tarla gözlemlerimizde bizlerle birlikte olan çiftçilerimize,  çiftçi kooperatifleri yetkililerine, ziraat odalarına, bölge borsa yetkililerine, çeşidimizin Trakya çiftçisine tanıtıldığı DLG Fuar temsilcilerine ve paydaş kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Devletin yetkili kurullarından büyük bir titizlik ve yıllarca süren denemelerden sonra verim ve kalite değerleriyle üstün kalite tescili alan Halis çeşidimizin Trakyalı çiftçilerimizin gözdesi olacağına inanıyorum.” dedi.

ÜRETİCİLER MEMNUN

Halis Buğday çeşidini ilk kez eken Lüleburgaz Hamitabat köyünden ve Trakya bölgesinin önder çiftçilerinden Nuray Dilber, çeşidin başak yapısı, dolgunluğu, kardeşlenme kapasitesi, hastalık ve soğuğa dayanıklılığı ile ekilen çeşitler içinde kendini belirgin olarak gösterdiğini belirterek, “Çevremizdeki komşu çiftçiler de sık sık tarlamızı ziyaret ederek çeşitle ilgili bilgi aldılar. Tarlamızı gören birçok arkadaşımız önümüzdeki dönem tohum tedarik etme imkanı olursa Halis çeşidini ekmek istediklerini belirttiler. Çeşidin üstün özellikleri yanı sıra yerli olması da bizler için gurur kaynağı oldu.” diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

19 Haz 2021 - 14:26 Sakarya/ Arifiye- Yaşam --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak T54 Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan T54 hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler T54 editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı T54 değil haberi geçen ajanstır.




Anket Sakarya'da yaşadığın için mutlu musun?