Baklava nasıl yenir?

Baklava Orta Doğu, Güney Asya ve Balkan ülkelerinin mutfaklarında önemli bir yeri olan bir hamur tatlısı olsa da baklavanın kökenlerinin Türklere dayandığı bilinmektedir. Baklavanın şu anki halini almasının dayanağının Bizans, Orta Asya Türkleri ya da Fars mutfaklarında yapılan farklı yemekler olduğu üzerine teoriler bulunmakla birlikte, baklavanın 2013 yılında bir Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.

Büyütmek için resme tıklayın

Baklava Orta Doğu, Güney Asya ve Balkan ülkelerinin mutfaklarında önemli bir yeri olan bir hamur tatlısı olsa da baklavanın kökenlerinin Türklere dayandığı bilinmektedir. Baklavanın şu anki halini almasının dayanağının Bizans, Orta Asya Türkleri ya da Fars mutfaklarında yapılan farklı yemekler olduğu üzerine teoriler bulunmakla birlikte, baklavanın 2013 yılında bir Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir. Orta Asya’da sarmak, bağlamak anlamına gelen bir sözcükten türeyen baklava kelimesi, eski Türkçedeki oklava kelimesinden gelir. Bu da baklavanın çok eski zamanlarda da Türkler arasında bilinen ve yapılan bir tatlı olduğunu kanıtlar niteliktedir ki zaten baklava oklava ile açılan ince hamurlardan oluşur. Bu ince hamurlar aralarına tereyağı sürülerek üst üste konur ve hamurların tam orta katına baklavanın yapıldığı yöreye göre fıstık, ceviz, fındık gibi malzemeler konması ile elde edilir. Bu haliyle fırınlanan hamurlar üzerine dökülen şerbet ile son halini alır ve efsanevi baklava tatlısı ortaya çıkar.

Baklavalar günümüzde birçok farklı şekillerde ve farklı malzemelerle değişik usullere uygun olarak yapılır. En güzel baklavalar ise Gaziantep baklavaları olarak bilinir. Antep baklavalarının doğal ve katkısız malzemelerden, usta eller tarafından yapıldığı Pürtat Baklava ise birçok farklı baklava çeşidini bizlere sunar. Pürtat Baklava bu tatlıyı fıstık ve ceviz kullanarak sağlıklı koşullarda, lezzetten ödün vermeden üretirken birçok farklı baklava çeşidini de bünyesinde bulunduruyor. Bu baklava çeşitleri arasında sarı burma, cevizli saray sarması, sütlü Nuriye, kuru baklava, cevizli bülbül, midye baklava, soğuk baklava, mor baklava, fıstıklı dolama, fıstıklı saray sarması, cevizli dolma, yeşil şöbiyet ve fıstıklı cimcik gibi değişik tatlar mevcut. Pürtat Baklava çeşitleri arasında en sevilenlerden olan soğuk baklava farklı sunumu ve hafifliğiyle kesinlikle tadılması gereken lezzetlerden.

Peki baklava nasıl yenir? Bu zahmetli ve yapımında uzmanlık isteyen tatlının hakkını vermek ve tadına varmak istiyorsanız onu çatala takıp ya da bıçakla bölerek yemek yerine ellinize alarak yemelisiniz. Önce baklava dilimini ters çevirin. Böylece baklavanın alt kısmında kalan şerbet eşit şekilde yayılmış olur. Sonra baklayı bölmeden tek hamlede ağzına alın ve muhteşem çıtırtısını duyarak ısırın. Baklava üst damağınıza değdiği anda şeker tadını daha net alacaksınız. Ağzının içine yayılan şerbet ve dağılan incecik çıtır hamurlar arasında iç harcın lezzetine de tek seferde ulaşacaksınız. Eğer baklava dilimleri çok büyükse ve siz tek seferde bu eşsiz tadın lezzetine varmak istiyorsanız Pürtat Baklava tarafından üretilen mini boyutlarında özel baklavaları deneyebilirsiniz.

23 Mar 2021 - 14:10 - Yaşam --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak T54 Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan T54 hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler T54 editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı T54 değil haberi geçen ajanstır.




Anket Sizce okullar açılmalı mı?