Son yıllarda Türkiye'den Almanya'ya giderek yaşamak, iş hayatına girmek isteyen kitle oranı yükseldi.
İş olanaklarının genişliği, ekonomik istikrarın sağladığı güvence, kaliteli eğitim imkanları, kapsamlı sosyal haklar ve refah sistemi gibi etkenler, ve onaylanan “Nitelikli Göçmenlik Yasası” Türklerin Almanya'yı yaşam, iş yapma ve kariyer geliştirme konularında tercih etmelerine sebep oluyor.
Preply’e göre, Almanya, Türk göçmen nüfusunun yoğun olduğu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor ve yaklaşık 3 milyon Türk göçmene ev sahipliği yaparak zengin bir kültürel mozaik sunuyor.
Sadece Berlin değil, aynı zamanda Hamburg, Frankfurt ve Stuttgart gibi diğer büyük şehirler de Türk göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden bazıları. Peki Almanya'da kişiye uygun iş nasıl bulunur? Almanya'da çalışmak için vize gerekli mi? gibi soruları olanlar için, gerekli adımları özenle hazırladık.
Almanya’da İş Hayatı
Almanya'da iş bulma sürecine geçmeden önce, Almanya'da iş hayatının bazı yönlerine göz atalım. Almanya, iş piyasasında geniş bir yelpaze sunuyor ve her sektörde nitelikli profesyonellere duyulan ihtiyaç hala yüksek seviyede. Dil bilen ve yetenekli profesyoneller, Almanya'da iş bulma ve kariyer yapma şanslarına sahip oluyor. Ülke, dünya genelinde tanınmış şirketlere ve yüksek kaliteli eğitim kurumlarına ev sahipliği yapıyor. Almanya'nın iş koşulları, çalışan haklarına saygı gösteren ve geniş sosyal olanaklar sağlayan bir yapıya sahip.
Almanya'da iş fırsatları oldukça çeşitli ve birçok sektörde nitelikli profesyonellere ihtiyaç duyuluyor. Dil bilen ve yetenekli profesyoneller, Almanya'da iş bulma ve kariyer yapma fırsatlarını yakalayabiliyorlar. Ülke, dünya genelinde tanınmış şirketlere ve yüksek kaliteli eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
İş arayan kişiler için, Almanya'da iş hayatına dair dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.
Almanya'da disiplin, dakiklik ve etkinlik önemli değerler arasındadır. İşe gelen bir kişi, işini gerçekten işyerinde geçirir ve sosyal muhabbet zamanı Türkiye'ye göre oldukça azdır. Çay molaları gibi belirlenen ara saatlerde sosyalleşebilirsiniz. Ancak bunun dışında bireyler, işleriyle meşgul olmayı tercih eder ve çalışmalarına tam odaklanırlar.
Almanya'da çalışma saatleri değişkenlik gösterebilir, ancak genelde 35 ila 40 saat arasında değişir. Ayrıca, çalışma saatlerinde esneklik gösterilir.
Almanya'da Aranan Meslekler ve Sektörler Neler?
Alman iş piyasası, yüksek iş güvenliği ve istikrar sayesinde nitelikli profesyonelleri cezbeden bir yapıya sahip. Hızla büyüyen ekonomisiyle Almanya, dünyanın dört bir yanından yüksek nitelikli çalışanları kendine çekiyor.
Preply’nin yayınlamış olduğu araştırma yazısında da belirtildiği gibi Almanya'nın önde gelen sektörleri arasında otomotiv mühendisliği öne çıkıyor ve bunu kimya ve ilaç endüstrisi, çelik ve metal endüstrisi veya sağlık sektörü takip ediyor.
Almanya’da en çok istihdam edilecek sektörler 4 ana grupta toplanıyor;
Sağlık sektörü içerisinde yer alan meslekler: Hemşire, Doktor ve diğer sağlık çalışanları
Mühendislik alanında yer alan meslekler: Elektrik elektronik, makine, endüstri, mekanik veya otomotiv mühendisliği gibi mühendislik alanında yer alan meslekler
Akademisyen ve Uzmanlar: Eğitim, bilişim ve teknoloji alanlarında akademisyenler ve uzmanlar.
Almanya’da işçi olmak için aranan işçilik niteliğinde meslekler: Aşçı, inşaat işçisi, metal ve ağır sanayi işçileri, teknisyenlik, elektrikçi, şoför, bakıcı müşteri danışmanı gibi mesleki yeterliliğe sahip çalışanlar Almanya’da en çok aranan meslekler arasında yer alıyor.
Almanya'da İş İlanları İle İlgili Bilgilere Nereden Ulaşabilirsiniz?
Aranan nitelikli göçmenlerden biri olduğunuzu düşünüyorsanız Almanya’da iş ilanlarına başvurmak ve denkliğinizi öğrenebileceğiniz için çeşitli siteler bulunuyor. Çok dilli bir portal olan make-it-in-germany.com, iş arama, mesleki yeterlilikler, dil kursları, vize, çalışma dünyası ve günlük yaşamdaki formaliteler gibi konularda derlenmiş bilgiler sunmaktadır.
Meslek mezuniyetlerinin denkliği konusunda bilgi almak için anerkennung-in-deutschland.de adresinden faydalanabilirsiniz.
Almanya’ya Yerleşmek
Almanya’da uzun süre yaşamak istiyorsunuz, ama “Almanya'ya nasıl giderim?” diyorsanız oturum izni almanız gerektiğini belirtmeliyiz. Oturum izni almak için;
• Mesleki eğitim ve staj programlarına kaydolabilir,
• Üniversite eğitimlerine başvurabilir,
• Yüksek lisans veya doktora gibi akademik programlara katılabilir,
• İş arama vizesine başvurabilir,
• Nitelikli göçmenlik yasasından yararlanabilir,
• Aile birleşiminden faydalanabilirsiniz.
Almanya'ya yerleşmek isteyenler için, kültürel uyum ve dil becerileri büyük bir önem taşıyor. Almanya'ya çalışma ve ikamet izni elde etmek için dil yetkinliği gerekliliğini unutmamak gerekiyor. Son dönemde Almanya'ya olan talebin artmasıyla, dil öğrenme ihtiyacı da artıyor. Almanya'da çalışma izni almak, ülkede yaşamak için gereken ikamet izni süreçlerinden sadece biri. Almanya'da ikamet izni almak için istenen en düşük dil seviyesi olan A1, günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kelime dağarcığına ve iletişim yeteneğine sahip olmanızı gerektiriyor.
Almanya’da Çalışmak İstiyorsanız, Almanca Öğrenmenin Tam Zamanı!
Kariyeriniz için Almanca öğrenerek yeni fırsatlar yaratabilirsiniz. Online kurslar ile Almanca öğrenmek, öz güveninizi artırmanıza ve kişisel gelişiminizi desteklemenize yardımcı olur. Almanca bilgisi, hem kariyer hem de sosyal yaşamınızı zenginleştirirken yerel kültüre daha iyi adapte olmanızı sağlar.
Almanya, yeni bir başlangıç yapmak isteyenlere geniş imkanlar sunuyor. Almanca konuşmayı öğrenme, kültürel uyum ve sosyalleşme ile Almanya'da iş ve yaşam fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.
Son yıllarda Avrupa Birliği'nin önde gelen dillerinden biri haline gelen Almanca, aynı zamanda, dünya genelinde birçok çok uluslu şirketin de resmi iş dili olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla, Almanca bilmek, iş piyasasında rekabet avantajı sağlayan önemli bir beceridir ve kariyerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
Yorum yazarak T54 Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan T54 hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler T54 editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı T54 değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak T54 Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan T54 hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler T54 editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı T54 değil haberi geçen ajanstır.